Jak se vařilo pivo před 100 lety

Černokostelecký historický sloupek IV

Umí si nekdo z vás predstavit, jak se varilo pivo pred 100 lety? Ne, nemám na mysli varní postupy, ale technologie pivovarů v korunních zemích českých. Informace jsou čerpány z časopisu Kvas ročník 1913 a údaje jsou platné k sezóně 1910/1911.


V té době bylo v provozu celkem 684 pivovarů, přičemž v Čehách 561, na Moravě 95 a ve Slezsku 28. Vedlejší tabulka je zkrácená a přesně reprodukovaná podle originálu. Případné nesrovnalosti jdou na vrub redakci Kvasu. Nekteré údaje jsou po zadumání opravdu překvapující. Samozřejmě nás nepřekvapí, ze ve Slezsku netopili hnědým uhlím, ale kupříkladu představa dřevěného chladicího stoku i topení rašelinou je fakt pozoruhodná. A jak si představit pohon pivovaru na žentour? Každopádně musíme brát tyto údaje s velkou rezervou. Ani ne tak pro jejich archaičnost, ale spíše pro velmi těžké získávání aktuálních informací v době před první světovou válkou. Redakce Kvasu sídlila v Praze a pravidelný kontakt se vzdáleným Slezskem ci neochotnými Sudetami by pro ni velmi složitý. Tím chci jen naznačit, že tato tabulka je spíš takovou představou o stavu pivovarnictví před jedním stoletím a reálná data by byla jestě daleko více překvapivá, zajímavá a ohromující.